ARBORELE VIITORULUI - PAULOWNIA ELONGATA


Calitatea lemnului

Aspect, caracteristici, uscarea lemnului

Lemnul are culoarea galben deschis spre rosu deschis. Materialul lemnos are o densitate de 300-330 kg/m3 si 15% continut de umiditate, cu fibra dreapta si este inodor. Desi este usor si are o densitate scazuta, este în mod relativ rezistent în ceea ce priveste greutatea specifica. Lemnul are proprietati excelente de izolare termica si electrica si este usor de uscat la aer. Poate fi utilizat la constructii fara restrictii, avand proprietati excelente pentru poli sustinere, capriori,etc.

Materialul lemnos Paulownia are caracteristici excelente de lucru, este usor de netezit, de taiat cu ferastraul sau de sculptat. Materialul lemnos moale este expus la deteriorari ale suprafetei si necesita manipularea cu atentie pe parcursul productiei si folosirii. Materialul lemnos Paulownia are o tendinta de a forma puncte cu rasina urmate de o macinare cât timp este înca verde si suprafata se poate decolora.

Materialul lemnos se usuca bine, nu se deformeaza, nu crapa si nu isi schimba forma cu usurinta. O placa de 25 mm grosime poate fi uscata pâna la o umezeala de 10%, în 25 de zile, la temperatura normala a camerei. Dupa uscare, materialul lemnos este foarte stabil.

Paulownia are 1/3 din greutatea stejarului si jumatate din greutatea pinului.

Paulownia a fost testat si s-a dovedit ca este cel mai rezistent dintre toate tipurile de copaci din lume daca se raporteaza la greutate de aceea este denumit si aluminiul lemnului. Paulownia poate fi taiat mai subtire si poate oferi aproximativ aceeasi rezistenta si greutate. Paulownia ofera un beneficiu în ceea ce priveste economia de spatiu, putand fi taiat la jumatatea grosimii. Exista de asemenea o economie semnificativa de costuri deoarece aproximativ jumatate din material ar trebui sa fie achizitionat. Paulownia mentine bine cuiele si suruburile si nu necesita gauri de ghidare pentru gaurire. De fapt, atât plopul galben, cât si pinul alb s-au dovedit a se despica înaintea lui Paulownia. Suruburile cu cap plat pot fi aduse la acelasi nivel cu suprafata.

Uscarea la aer dureaza mai putin de 30 de zile. Placajele pot fi uscate în cuptor, la temperaturi ridicate, în mai putin de 24 de ore, de la 10% la 12% continut de umiditate, fara nici o scorojire. Micsorarea raportata de la verde la uscarea în cuptor este de numai 2.2% radial si 4.0% tangential. Paulownia ramâne stabil pe parcursul modificarilor de umiditate si resimte putine micsorari sau dilatari în comparatie cu majoritatea altor tipuri de lemn. Este foarte durabil si rezista descompunerii în conditiile lipsei de contact cu solul. Lemnul este rezistent la insecte.

Sere-IMD