ARBORELE VIITORULUI - PAULOWNIA ELONGATA


Despre Paulownia

Istoric, utilizari, aspect arbore

Plantarea copacilor de Paulownia este foarte profitabila! Isi merita numele de “Copacul Minune”. Daca iti doresti sa industrializezi copacul de paulownia sau doar iti doresti sa stii mai multe despre acest copac minunat, despre proprietatile si conditiile de plantare, atunci te afli in locul potrivit.

Paulownia este un copac-minune, originar din China, foarte rezistent dar si estetic, care ajunge la o înălțime de 20 de metri în doar 3 ani.

La această vârstă, el are deja o masă lemnoasă de 0,3 metri cubi și poate fi recoltat, furnizând un lemn de esență dură, curat și fără noduri, ideal pentru realizarea de produse de lux (iahturi, avioane ușoare, instrumente muzicale, mobilă scumpă, etc.).

Paulownia este un arbore cu coroana larga, lujeri grosi cu frunze mari si flori liliachii si parfumate. Inflorescentele se formeaza din toamna si infloresc in lunile mai –iunie. Arborii Paulownia sunt rezistenti la seceta, odata fixaţi radacinile lor intra adânc în pamânt, în cautarea apei. Este benefica umbra lui pe timpul verii, iar iarna este desfrunzit si lasa razele soarelui sa treaca. Paulownia este un arbore cu frunze cazatoare, având un ritm de crestere foarte ridicat în conditii favorabile si un ciclu de rotatie scurt.

Evident,nu putem omite faptul ca Paulownia este un copac frumos – cu frunzele lui mari si fine, florile purpurii, reprezinta un adevarat obiect decorator in parcuri sau gradini.

Vorbim, așadar, despre un lemn valoros și foarte căutat, în special pe piețele occidentale, unde ajunge să fie livrat la un preț de chiar și câteva sute de euro/mc.

În plus, Paulownia prezintă marele avantaj că, după tăiere, din rădăcina rămasă va crește un nou copac care va fi la rândul lui recoltat dupa câțiva ani. O plantație de Paulownia reprezintă, în consecință, o afacere extrem de profitabilă, care furnizează recolte frumoase și constante de lemn prețios la fiecare 3 ani.

Sere-IMD