ARBORELE VIITORULUI - PAULOWNIA ELONGATA


Plantarea puietilor

Pregatirea terenului, intretinere puieti/arbori

Paulownia elongata este plantata ca si copac forestier producand lemn puternic, însa usor . Acesta este crescut pentru cherestea in America de Nord și China. Ele sunt cunoscute cu o crestere de până la 4,6 m sau mai mult, în primul an. Conform relatărilor este copacul de esenta tare cu cea mai rapidă creștere. Unii susțin că plantațiile de Paulownia Elongata pot ajunge la o dimensiune recoltabila in cinci - șapte ani.

Inainte de plantarea puietilor, se recomanda curatarea terenului de resturi vegetale, prin tocare, si se ara adanc, 30-40 cm. Ideal ar fi si o scarificare la 80 – 199 cm. (Afanarea adanca, numita si scarificare, este o lucrare ameliorativa necesara pe solurile al caror subsol este puternic compactat. Prezenta acestui strat compact reduce (uneori impiedica total) patrunderea apei aceasta stagnand in stratul superior al solului si chiar la suprafata acestuia, ingraunand aeratia si executarea lucrarilor agricole.)

Plantarea se face din luna martie pana in august cu plante la ghiveci cu o inaltime de 25 - 35 cm in gropi cu dimensiunile de 30/30 cm, administrandu-se 30 grame de ingrasaminte complexe N.P.K ( azot – fosfor - potasiu) care se amsteca bine cu pamantul de la fundul gropii, urmand ca radacinile sa nu faca contact direct cu ingrasamantul.

Dupa plantare se uda direct la groapa si irigarea se repeta odata la 10 zile minim pe toata durata vegetatiei cu 10 llitri apa/planta. Daca apar boli pe foliaj se vor face tratamente fitosanitare aplicandu-se si fertilizanti foliari.

Plantarea se face manual fara a fi nevoie de echipamente speciale.

Este necesara intretinerea intensiva, asta in cazul in care plantatia este destinata productiei de masa lemnoasa, deoarece este necesar sa obtineti busteni cu diametru mare si fara noduri. Acest lucru se obtine prin curatarea ramurilor, chiar daca acest lucru poate sa influenteze negativ cresterea arborelui. Situatia comuna, care apare este pierderea lastarului principal, pentru a obtine o tulpina dreapta.

Sere-IMD